INTRODUCCIÓ:
La teràpia familiar estructural va ser postulada per Salvador Minuchin. Aquest va dir que no existeixen famílies desestructurades, sinó que totes són estructurades però dins d’aquesta es poden trobar dos tipus de família:
Estructura estàndard:
- pare
- mare
- fills
Estructura no estàndard:
- pare i mare divorciats amb un fill i el pare s’ajunta amb una altra dona amb tres fills (per exemple).
El que sempre s’ha dit és que els membres (sobretots els fills) d’una família no estàndard, tenen problemes i presenten dificultats. Aquesta idea, S. Minuchin diu que és totalment falsa, perquè afirma que l’estructura no determina el benestar familiar. És a dir, dins d’una família (estàndard o no estàndard) podem trobar individus amb problemes o individus que no presenten cap mena de dificultat, la qüestió és si dins d’una família les relacions són bones o dolentes.
Per tal que en la família es mantingui un bon funcionament, Minuchin s’até a certs principis:
1. JERARQUIA à PODER / AUTORITAT
La jerarquia està relacionat amb el poder (capacitat de decidir) i la autoritat (respecte que es guanya un mateix quan té el poder). En tots els contextos existeixen jerarquies i, per tant, diversos poders.
Basant-nos en l’àmbit familiar, es necessita un ordre general de funcionament, ja que si la jerarquia de poder s’intercanvia, hi ha dificultats en l’operativització. Per tant, el problema és com es gestiona el poder. Un exemple idoni seria quan es fa la compra del menjar i escullen tots els productes els fills i no els pares. En aquest cas podem veure com hi ha intromissions perquè el poder s’ha invertit de l’ordre general. En aquest punt, Minuchin es planteja restaurar la jerarquia general, perquè la responsabilitat que tenen els pares i, per tant, els hi pertoca el poder, no és equitatiu amb la responsabilitat dels fills (quan són petits, ja que quan els fills es fan grans han de cuidar i tenir poder sobre els pares ja vells).
2. FRONTERA
______________ à frontera rígida (no és permeable, no té en compte els altres, les decisions es prenen unilateralment).
------------------------ à frontera flexible (ideal. Té en compte l’opinió de tots els membres i admet que la comunicació circuli però la decisió final acaba sent dels qui tenen el poder).
............................. à frontera laxes (és desorganitzada, prenen la decisió els que tenen menys poder).
PRÀCTICA:
L’he realitzat juntament amb l’Alexandra Chacón.
Es tracta de crear un genograma i un diagrama sistemàtic sobre una organització.
GENOGRAMA:
És un mitjà gràfic que permet plasmar i representar l’estructura d’una organització.
Exemple:
És un mitjà gràfic que permet plasmar i representar el funcionament d’una organització.
Exemple:
Llegenda:
REFLEXIÓ:
Pel que fa la teoria de S. Minuchin, voldria destacar la meva discrepància sobre el fet que les patologies, dificultats o problemes que pot presentar un organisme venen marcades per si les relacions dins d’un àmbit familiar són bones o dolentes, deixant el marge si aquesta família està estructurada de manera estàndard o no estàndard. És veritat que dins d’una família estàndard podem trobar que el fill pateixi maltractaments per part dels pares (per exemple), però crec que és més important esmentar que en una família no estàndard, els fills d’aquesta han hagut de patir una separació, una ruptura, una mort, etc., és a dir, no hi ha hagut una bona evolució harmoniosa, sinó que ha estat pertorbada, i això pot portar repercussions i traumes en el desenvolupament i benestar dels fills, encara que al dia d’avui estableixin una bona relació amb la nova parella del pare o de la mare, amb els germanastres, etc.
Quan Minuchin parla de la jerarquia i el poder, estic d’acord en què cada família ha de seguir l’ordre jeràrquic general, ja que sinó, trobem problemes en el funcionament com molt sovint passa que els pares perden l’autoritat sobre els fills i llavors aquests fan el que volen. Estem parlant, doncs, d’un ordre de poder invertit.
És molt important, com a pares, saber tractar el fills i educar-los adequadament. Un dels principis fonamentals per una bona educació és establir des d’un principi un bon vincle i ensenyar els fills a cooperar i a interactuar de manera igualitària, però els petits han de ser conscients que les decisions importants i l’autoritat no els hi pertoca a ells.
Si els pares no fan bé aquesta feina pot ser perjudicial per els nens, ja que no només voldran tenir el poder dins la família, sinó també en diferents àmbits com amb els amics, a la feina, etc.
Cal dir, però, que no m’agrada gaire la idea de poder sobre algú, ja que tothom té dret de fer allò més convenient per a ell sense la dictaminació dels altres, però també és veritat que, en la família, la responsabilitat dels pares i la experiència no és la mateixa que la dels fills i això fa que, atorgant el poder i l’autoritat als pares, es pugui equilibrar més bé el funcionament familiar.
Ara bé, s’ha de ser tolerant i no tant potentat, ja que Minuchin va arribar al punt de què l’home tenia el poder sobre les dones, i aquí m’agradaria emfatitzar el meu descontent.

En el primer, es tracta de fer un seguiment sobre com ha estat estructurada una determinada organització familiar. Si hi ha hagut relacions formals, informals, si hi ha hagut naixements, avortaments, etc. I en el segon, les relacions que s’estableixen entre els membres, ja siguin familiars, amics, coneguts, etc.
Minuchin, però, posa més èmfasi al bon o mal funcionament de la organització per determinar els problemes o el benestar dels individus. Amb aquest diagrama es mostra clarament els diferents tipus d’afiliació que es poden fonamentar entre els organismes.
Biografia de S.Minuchin:
Bona feina, Maria!
ResponEliminaUna molt bona pràctica, en la línia de les anteriors!